Vroegtijdig testen van je site is altijd een goed idee.


In dit stadium moet je de inhoud van de meeste pagina's hebben geschreven. Het is eigenlijk een goed idee om de homepage nog niet te hebben geschreven in dit stadium. Mocht je de startpagina al hebben geschreven, verberg het dan door het te vergrendelen. Houd in gedachten dat je een gepubliceerde versie van je site aan het testen bent.


Wat te testen op dit moment

Kijk nog eens naar de lijst van vragen die je hebt gegenereerd in de eerste stap. 

Je bent in staat om de karakteristieke vragen te vermelden die een gebruiker in gedachten heeft als hij of zij op je site aankomt. Het is tevens een goed moment om te kijken welke andere vragen je kunt vinden die je bezoekers kunnen hebben. Er kunnen nieuwe vragen opkomen wanneer je de site aan het schrijven bent.

Dit is een zeer goede reden om vroeg te testen.


Je site zelf testen

Het testen van je site is een goede start, maar als je het alleen zelf test doe je het niet goed. Je moet je site testen met werkelijke gebruikers testen.


Om goed te testen moet je jezelf in de gedachten van je lezer te zetten. Probeer daadwerkelijk de vragen te stellen die zij zullen stellen. Bijvoorbeeld: 

 • Waar ligt dit bedrijf? 
 • Hoeveel kosten de producten of diensten die zij verkopen?
 • Hebben zij andere klanten, zijn mensen blij met hun product? 

Natuurlijk zijn dit slechts voorbeelden, je moet jezelf in de schoenen van je lezer zetten om de vragen te stellen die ze zullen stellen.
Stel jezelf de vragen die je lezers kunnen stellen. Maar beantwoord deze niet vanuit jouw eigen begrip van je site. Beantwoord ze van wat er daadwerkelijk op de site staat. Als je vragen hebt die geen antwoorden hebben, of gedeeltelijke of onvolledig beantwoord worden, dan moet je deze aanpassen of pagina's toevoegen om ze te adresseren.


Dit is echter geen goede oplossing om echt te testen omdat jij al weet waar de dingen zijn. Tevens is het moeilijk om gedeeltelijke of onvolledige antwoorden te ontdekken omdat je geest de neiging heeft om ontbrekende informatie in te vullen.


Testen met lezers

Er is niet enkele definitieve manier om te testen. De methoden zijn echt afhankelijk van de inhoud van je site. Maar we willen je wel een paar richtlijnen geven over hoe verder te gaan.


Moet je ze vertellen dat ze deel uitmaken van een test?

 • Soms is het beter om hen niet te laten weten dat je voor jezelf noteert wat ze doen en hoe ze het doen. Je kunt soms bezoekers volgen wanneer ze je website bezoeken zonder dat ze zich daar bewust van zijn.
 • Als je hen een taak wil laten uitvoeren, bijvoorbeeld het vinden van het bedrijfsadres of de prijs van een dienst, dan kun je hen laten weten dat het het een test is en dat je de site aan het verbeteren bent.
 • Wanneer gebruikers weten dat ze een site testen, stellen ze vaak veel vragen. Ze raken onzeker of ze de site wel juist navigeren. Het is belangrijk om hen de kennis te geven dat er geen juiste of onjuiste manier is om de site te navigeren. Laat ze weten dat het de site is die getest wordt en niet hen. 

De uitdagingen

 • Hoe meer het lijkt dat je gewoon een "neutrale waarnemer" bent, des te groter is de kans groot dat je in staat om belangrijke informatie te verzamelen.
 • Vermijd om iets uit te leggen of te laten zien hoe iets werkt. Je zou misschien in de verleiding komen om de muis te grijpen of op het scherm te wijzen. Soms kun je zelfs je humeur verliezen maar dat is normaal. Doe het gewoon niet. ;-)
 • Laat ze zelf de site gebruiken. Laat ze de site lezen of niet lezen. Klikken op links of niet. Onthoud dat is hoe je gebruikers je site zullen gebruiken. 
 • Moedig hen aan om commentaar te geven / hardop te denken terwijl ze de site navigeren.
 • Vat het niet persoonlijk op. Wanneer je alles in eigen beheer doet, is het probleem dat jij ook degene bent die een belangrijke investering in dit project heeft gemaakt. Als je denkt dat je niet objectief genoeg kunt zijn dan zou je iemand anders de leiding kunnen geven over dit proces.
 • Aan het eind van de test, vraag je hen: wat ze leuk vonden en wat niet. Luister naar hen en noteer wat hen is opgevallen. Het is niet nodig om jezelf niet te verdedigen. Leg niks uit en betwist niks. We doen dit allemaal om de site beter te maken voor je lezers. Hun kritiek is er om je te helpen. 

Herhaal het proces met verschillende mensen

Probeer een brede basis te hebben van lezers die je site testen. Andere groepen lezers zullen de website vanzelfsprekend anders ervaren.  

 • Vraag een jong persoon om naar je website te kijken en probeer antwoorden te vinden.
 • Ouderen vormen prachtige testers.
 • Testers moeten verbonden zijn met de activiteit die je aanbiedt, een oordeel van mensen die helemaal niet deelnemen aan jouw activiteit is niet echt nuttig. 
 • Het kan nuttig zijn om op een bepaald moment een Pro te huren om je feedback te geven.

Herhaal dit proces meerdere keren om er zeker van te zijn dat je de meeste van de typische gedragingen van mensen die je site browsen hebt waargenomen en dat daarmee ook alle vragen die lezers kunnen hebben worden beantwoord. Nieuwe vragen kunnen zich voordoen tijdens dit proces en misschien is het nodig om pagina's toe te voegen of te wijzigen om op deze vragen te reageren.


Opserveer hoe ze antwoorden vinden (of juist niet vinden)

Het testen kan hard werk zijn, maar onthoud dat deze website niet voor jou is, het is voor je lezers.

In dit stadium moet je ervoor zorgen dat:

 • Dat de organisatie en de labels van je tabbladen het mogelijk maken voor testers om precies te weten waar ze de informatie die ze zoeken kunnen vinden. 
 • Voor elke vraag er een duidelijk tabblad is om op te klikken.
 • Dat je bloktitels hen toestaan om door een pagina te vliegen en direct naar het betreffende hoofdstuk te gaan.
 • Controleer dat je geen onderwerpen hebt begraven. Dit zijn antwoorden die onder de verkeerde titel zijn verborgen, of op de verkeerde pagina.
 • Dat op plaatsen waar lezers vanzelfsprekend tussen pagina's willen overstappen er slimme links zijn in de tekst om dit proces zo gemakkelijk mogelijk te maken. 
Test vroeg en vaak. Elke keer zal het helpen je site te verbeteren.

Pas toe wat je geleerd hebt in deze tests. 

Met wat je in deze tests leert kun je:  

- Namen en titels van de hoofdstukken en pagina's herzien om ervoor te zorgen dat ze de inhoud die er onder hen worden gepresenteerd nauwkeurig weerspiegelen. 

-Tweak je de koppelingen om de bijbehorende zoekwoorden te accentueren. 

-Verbeter je de circulatie tussen pagina's, een belangrijke factor in het comfort van gebruikers.
- Hergroepeer je tabbladen zodat ze een natuurlijke hiërarchie volgen. Stel een organisatie op die je lezers gemakkelijk begrijpen en volgen.