De taal van je lezer geeft je de sleutelwoorden,
de bouwstenen om je site te bouwen.


Heb je je lijst met vragen bij de hand?

Je zal niet in staat zijn om dit hoofdstuk af te ronden totdat je de tijd hebt genomen om een lijst te maken van de mogelijke vragen van jouw bezoekers. Je hebt deze vragen nodig om de sleutelwoorden en sleuteluitdrukkingen te extraheren die je lezer waarschijnlijk zal gebruiken.

Een uittreksel uit het manuscript van Jack Kerouac's "On The Road"

Wat voor soort taalgebruik?

Het eerste wat je wilt opmerken is het soort taal dat je lezer zal gebruiken. Het is vaak niet de taal die jij zou gebruiken. Je wilt identificeren en opschrijven hoe je lezer de dingen zal noemen en welke exacte zinnen ze zullen gebruiken om ze te vinden.


De woorden en belangrijke uitdrukkingen die je lezer zal gebruiken

Zij zullen op zoek zijn naar een "schoon pension of een hotel in jouw stad in de buurt van het station", en zullen misschien niet zoeken met de woorden "een budgetaccommodatie op redelijke afstand van openbaar vervoer". Dit zijn het soort misverstanden tussen websitelezers en bouwers die verrassend vaak voorkomen.

Je wilt de uitdrukkingen identificeren die je bezoeker zou gebruiken en het gemakkelijkst zou herkennen.


Plaatselijkheid

Merk op dat niet alle zoekwoorden even belangrijk zijn. Vaak is de locatie van cruciaal belang. Lezers zoeken niet naar "goed Japans restaurant", maar ze zoeken wel naar Japans restaurant in Amsterdam. Het web is enorm, als jij een locatiegebonden onderneming bent, is de vermelding van waar je bent niet alleen belangrijk maar essentieel.


De voor jouw specifieke sleutelwoorden

Je wilt ook de specifieke meer bijzondere taal vermelden die jouw bedrijf representeren. Je wilt praten over wat jou anders en speciaal maakt. In termen van marketing kun je dit een niche noemen. In termen van SEO, je "long tail keywords".

Neem als voorbeeld het soort dingen die een reiziger aan een gastenverblijf ondervindt die hem zouden willen laten terugkeren zoals live jazz, kooklessen, speciale deserts of zelfs zoiets simpels als een uitzicht op de bergen ... het zijn ook de dingen waarnaar mensen specifiek op het web zullen zoeken.


De uitdrukkingen die bezoekers waarschijnlijk zullen hanteren op zoekmachines

De wijze waarop een persoon om informatie vraagt als hij spreekt of wanneer hij een website leest of wanneer hij een vraag op Google stelt, zijn vaak geheel verschillend. Het is jouw taak om de taal te kennen die je klanten in elk van deze gevallen zou gebruiken en je website hieraan aan te passen. 


De gebruikelijke fout: sleutelwoord stouwen

Natuurlijk is er altijd de verleiding in je titels van de site en in je pagina's alleen te zetten wat Google "graag" ziet.

Wees hier voorzichtig mee. Geef lezers het gevoel dat je met hen communiceert. Het is beter om dingen uit te leggen aan lezers en het onderwerp te verrijken dan te proberen zoekmachines te voeden.

Google probeert ook te detecteren of er een abnormale dichtheid van zoekwoorden is, en als dat het geval is zou het misschien niet eens in de zoekresultaten verschijnen.


Laat het onderwerp de andere woorden bepalen: het lexicale veld.

Uit de lijst van woorden die je bij je lezers hebt verzameld, moet je degenen selecteren die waarschijnlijk het meest specifiek zijn voor het onderwerp dat aan het presenteren bent.


Bijvoorbeeld als ik de woorden zou noteren: voorruit, stuurwiel, transmissie, band, weg, viscositeit, modellen, ...

En ik wil die olie aan jou verkopen. Dan zou er geen misverstand kunnen ontstaan dat ik geen olijfolie verkocht ... omdat alle woorden die ik eerder heb gebruikt, in een lexisch veld voor een auto vallen. Bij het schrijven voor het web moet je proberen om de woordkeuze die je gebruikt duidelijk uit hetzelfde lexicale veld te kiezen. Dit is een manier om Google te helpen jouw site als relevant te beschouwen


>> Laten we nu eens bekijken waarop je je wilt richten als je

de antwoorden opschrijft waarmee je de pagina's van de website gaat maken.>>

Door je woordenschat te laten overeenstemmen met die van je lezers is een manier om helderheid te waarborgen