Hoe kies je de metatags en metadata van je website
de beschrijving, sleutelwoorden, de titel en bestandsnaam, ...

Klik bovenaan elke pagina op het <sleutel> pictogram


Wat zijn "metatags" of "metadata" in mijn website ?

Ze maken deel uit van de HTML-code die de pagina's van de gepubliceerde site vormen. Deze tags worden gebruikt om bepaalde aspecten van elke pagina te vermelden. Er zijn verschillende soorten metatags, elk heeft een onderscheidende rol te spelen.


Leer waar je eenvoudig toegang hebt tot de metadata van elke pagina van je site. Hoe je ze kunt formatteren. Het staat in onze Gereedschappen gids die beschrijft hoe je de functionaliteiten van de SimpleDifferent Website editor kunt gebruiken. Er zijn ook nuttige tips te vinden wanneer je op de "?" klikt en er een gele bubbel naast elk veld verschijnt.

Laten we het nog eens hebben over hoe meta-gegevens het meest waarschijnlijk zullen worden gezien door zoekmachines en daarmee de juiste manier te kiezen om ze te schrijven.


Van mythe naar de werkelijkheid

Metatags zijn niet het enige tool voor zoekmachineoptimalisatie. Als je verteld is dat metadata de enige of zelfs de belangrijkste manier is om te worden begrepen en te worden verwezen door zoekmachines, is je gewoonweg iets onjuist verteld.

De tags zijn een bevestiging van de inhoud, een referentie voor Google en andere zoekmachines, om in overweging te nemen. De essentiële eigenschappen van je site zijn al ingebouwd in de inhoud en de manier waarop je het georganiseerd hebt, in de vorm van antwoorden op de vragen van je lezers. 

Deze tags zijn eigenlijk een beetje extra hulp die je aan zoekmachines geeft. Als de metadata past bij wat Google denkt waar je site over gaat, is het een bonus in termen van gezocht en gevonden worden. Als de metadata niet weerspiegeld waar je het daadwerkelijk over hebt in de gekoppelde pagina, kan het een tegenovergestelde effect hebben.


Hoe je metagegevens toevoegd aan je website. 

Je kunt alle metagegevens openen en bewerken door op het <sleutel> pictogram rechtsboven in de SimpleDifferent-editor te klikken. Naast elk type metadata vindt je een "?". Door erop te klikken krijgt je nuttige informatie over wat het is en waarvoor het wordt gebruikt. 


Een deel van de metatags zijn zichtbaar in de zoekresultaten, dit is ook waar de lezer op zal klikken.

Hoe de metadata wordt geïnterpreteerd door zoekmachines
en hoe je ze effectief kunt schrijven. 


De <titel> metatag

De inhoud van de metatag "titel" is wat bovenaan het venster of de tabbladen van het browservenster verschijnt. Het is belangrijk dat dit een accurate weergave is van de inhoud van je site en het tevens ook kort genoeg is om te lezen bovenaan de pagina's. De titel en de beschrijvingstags worden getoond door zoekmachines omdat ze een heel goed inzicht geven over de inhoud van de website. De titel tag verschijnt ook voor lezers in de zoekresultaten. 

Je zou de titel tag overeenkomstig kunnen beschouwen als de tabbladen beschrijving. Beide begeleiden de lezers door hen een korte beschrijving te geven waar zij zich op de site bevinden. Elke titel moet verschillend en uniek zijn voor iedere pagina van je site.


De <Beschrijving> metatag.

De beschrijving (van de pagina) is wat je potentiële lezers zullen zien onder de titel wanneer Google je site in de zoekresultaten weergeeft. De beschrijving moet uit twee of drie zinnen bestaan die een eenvoudige maar gedetailleerde beschrijving van de inhoud van de pagina geven. Het doel van de beschrijving is om de lezer te laten bevestigen dat wat ze hebben gevonden, daadwerkelijk is wat voor hen wordt gepresenteerd wanneer ze je pagina bezoeken. Google gebruikt ook deze beschrijving om dezelfde bevestiging te maken. Daarom moet je proberen alle belangrijkste sleutelwoorden te gebruiken die in de inhoud van die pagina voorkomen.

Denk na over hoe lezers een zoekpagina in Google zullen bekijken. Ze zullen heel snel de titels afscannen plus een of twee sleutelwoorden uit de beschrijving. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat de belangrijkste zoekwoorden aan het begin van de omschrijvingstag staan zodat ze niet gemist worden door de lezers.

Ook hier moet je voorzichtig zijn en superlatieven vermijden. (de beste, prachtige, meest, fantastisch, etc.) zijn allemaal termen die Google en lezers verdacht vinden.


De <sleutelwoord> metatag

Vaak overschat en waarschijnlijk niet eens zo'n belangrijke marker voor Google. Desalniettemin moeten de meta sleutelwoorden wel worden ingevuld. Kies voor elke pagina de vijf belangrijkste woorden en plaats ze in de volgorde van belangrijkheid.

Vermijd het gebruik van <zoekwoorden> die niet werkelijke in de inhoud van de pagina worden gebruikt.


De naam van dit bestand op de server.

Het is eigenlijk geen metatag maar kan hier wel worden ondergebracht omdat het lezers en Google helpt je site te vermelden en te begrijpen.

  In het adres van deze pagina:

  http://schrijf-voor-het-web.simdif.com/hoe-definieer-je-meta-tags.html
  is "hoe-definieer-je-meta-tags" de naam van het bestand

Het zou veel op de titel moeten lijken en een korte beschrijving zijn van de inhoud van de pagina. Vooral heel kort. De naam fungeert voor de lezer als een referentiepunt in het adres van de pagina (url) en een verwijzing voor Google om de inhoud ervan te begrijpen..

  Opmerking:als je eenmaal een bestandsnaam gekozen hebt, moet je zeer voorzichtig zijn om het te wijzigen. Als de bestandsnaam van een van de pagina's van je site wijzigt, verandert ook het adres ervan. Links die naar deze pagina verwijzen zullen verloren gaan. Het is het beste om een bestandsnaam goed te kiezen en het zo te laten.

  Opmerking 2: voor de eerste pagina van een site is de naam van het bestand altijd [index.html].

Help zoekmachines te begrijpen en te accentueren wat belangrijk is in je site

__

Nu begint je site echt vorm te krijgen.
Het is tijd om te leren hoe zoekmachines je website zien.