Hoe schrijf je voor het web.


Een lezer op het web is vaak ...


  • Iemand die jouw site NIET zal lezen,

maar er meer doorheen bladerd, scrollend door pagina's, vlug scannened naar wat hem interessant lijkt. Springend van links naar foto's en van titel naar titel. Een vluchtige blik door de site en daarmee denkend dat hij de inhoud begrepen heeft na een dergelijk kort lezen.

> Een site is geen boek. Benaming van tabbladen, het herhalen van bepaalde dingen op verschillende manieren, grote titels, korte hoofdstukken en hele duidelijke pagina's zijn goede manieren om je te wapenen tegen deze realiteit.


  • Iemand die op zoek is naar informatie,

hoopt vaak een besluit te nemen.

> Je lezer is een persoon die wil begrijpen wat jij met hem te delen hebt.


  • Iemand die op zoek is naar vertier of afleiding,

vaak beide tegelijkertijd. De emotie die een site oproept maakt deel uit van de ervaring.

> Afhankelijk van jouw veld, wat vertier, menselijke verhalen en onderwerpen van algemene interesse zijn een goede manier om je lezer te adresseren.

> Maar zorg ervoor dat je je site informatief houdt en goed georganiseerd. Je wilt dat ze snel vinden wat ze zoeken. Dit is het soort voldoening die je het beste publiek brengt.


Schrijven voor het web is een groot probleem tegenwoordig.

Het eenvoudig houden van je inhoud is niet zo makkelijk

Doe eens wat onderzoek en je zult veel aanbevelingen vinden voor de noodzaak van

 • bijzonder korte zinnen

 • eenvoudig taakgebruik. Het gebruik van eenvoudige taal zorgt voor een snellere leeservaring en betere prestatie wat begrip en memorisatie betreft. 

 • duidelijke en goed georganiseerde hoofdstukken helpen de lezer om een meer constructieve en comfortabele beslissing te nemen in het steeds herhalende probleem = lees ik dit of klik ik.

Ok, het moet eenvoudig zijn ... maar hoe kies je de juiste woorden?

Als je eenmaal de vragen van je lezers hebt opgeschreven en de sleutelwoorden. Houdt dan voortdurend de volgende dingen in gedachten

  • de verwachtingen van de lezer.

  • de taal die hij snel begrijpt, 

  • de woordenschat die je hem gaandeweg zou willen leren.

___

Maak alsjeblieft niet de fout je site voor Google te schrijven. 

Laat de behoeften van de lezer en het gebruik van zijn taalgebruik zwaarder wegen dan Google en zoekresultaten. Serieus, gebruik zoekwoorden wanneer ze relevant zijn maar houd er rekening mee dat zoekmachines (en natuurlijk lezers) maar al te goed begrijpen wanneer dat niet zo is. Niemand is op zoek naar een hoge dichtheid van zoekwoorden. Wees niet bang om synoniemen te gebruiken wanneer dat in dezelfde context is.
Keer op keer dezelfde woorden gebruiken zal je site niet helpen.


Het verversen van olie: een praktisch voorbeeld van context en communicatie in het dagelijks leven. 


Stel je voor, 

je rijdt in een stad en je realiseert je dat je olie ververst moet worden. 
Je kijkt uit naar borden met de woorden "olieverversing" en bij voorkeur ook met "een prijs" vermeld. De "benodigde tijd" is ook welkom.

Je scant visueel de straten af voor deze zoekwoorden, hopend om deze tegen te komen, al het andere sluit je uit. Om een winkel te vinden is het essentieel dat ze de zoekwoorden gebruiken die jij zoekt. 
> Dat is de taal die de lezer verwacht.


Eenmaal in de werkplaats,
De monteur komt er aan om je te helpen. Een goede monteur spreekt met woorden die een automobilist begrijpt. Maar het is ook het moment om het over het belang van de juiste kwaliteit olie te hebben. Je hoort een nieuwe woordenschat en het is meer gespecialiseerd: 'semi-synthetisch, synthetisch'. Misschien is deze nieuwe woordenschat nieuw voor jou, maar je moet het wel leren kennen om een goede keuze te maken voor deze olieverversing.  

> Dit is de taal die de lezer leert.


Maar stel je dit voor

Je komt bij de garage en de monteur begroet je en vraagt of je je viscose koel- en smeervloeistof wilt vervangen. Je zou misschien denken dat het allemaal een beetje vreemd is en twijfelachtig ga je ermee akkoord. En dan vraagt hij: "Welke druk-viscositeit-afbraakcoëfficiënt geschikt is voor je interne verbrandingsmotor?"
Op dit punt zou je waarschijnlijk het liefst de winkel verlaten, zelfs als deze ingewikkelde

omschrijving eigenlijk alleen maar een fraaie term is - en misschien technisch preciezer - voor 'olieverandering'.

> Gebruik van complexe (maar technisch ware) uitdrukkingen zou dus een fout van de garage zijn.


Om de taal van de lezer te kennen en te gebruiken is belangrijk. En te weten wanneer en hoe een nieuw woord of concept in te voeren ook.


___
Tijd om te gaan schrijven. De volgende stap zal helpen om het helder en makkelijk voor jou en je lezers te maken door één eenvoudige regel toe te passen: 1 onderwerp = 1 pagina.