Je website testen, methodes en suggesties.


Regelmatig testen is een van de beste gewoontes die je kunt aanleren bij het creëren van een website.


Je zult het waarschijnlijk niet geloven hoeveel geld grote bedrijven uitgeven aan wat we in dit hoofdstuk bespreken. En ze geven tien keer zoveel uit als ze de noodzaak deze belangrijke stap te laat inzien.


Je zult waarschijnlijk deze nieuwe fase van testen willen aanvangen met het opnieuw lezen van de methodiek die achter het testen van een website steekt. Daarna hopen we dat je zult doorgaan met de meer geavanceerde testmethoden die op deze pagina besproken worden. Het testen hoeft niet lastig te zijn. Het kan worden uitgevoerd met een handig eenvoudig hulpmiddel dat je snel kunt implementeren wanneer dat nodig is (zoals vaak het geval zal zijn). 


Het testen gaat over het ontwikkelen van 2 bekwaamheden, het stellen van de juiste vragen en het observeren van je gebruikers.


Wanneer te testen


 • Het is nooit te vroeg om te testen. Maar besef je dat de resultaten van de test sterk afhangen van het stadium van ontwikkeling waarin je site zich bevindt. Daarom zul je meerdere keren moeten testen tijdens het bouwen van de site. Dit geeft je een beter algemeen idee van hoe je site het best gebouwd kan worden om de vragen van je lezers te beantwoorden.


  • Eén of twee paar kritische ogen die jouw site volgen tijdens dat je het opbouwt, zijn zeer waardevol om je feedback te geven van wat ze begrijpen en wat ze niet begrijpen. Het is vooral belangrijk om testers te hebben die de voortgang van je werk kunnen volgen. Wanneer je niet vaak test zal kennis van de chronologie van de site verloren gaan voor je testers.


 • Test je site in de creatiefase zoals eerder besproken op de "test vroeg" pagina. Doe de test voordat je de homepage gemaakt hebt of zonder deze aan de testers te tonen (onthoud dat je pagina's kunt vergrendelen). Toon de testers hoe de pagina's circuleren en hoe dit bevordert om door de pagina's te gaan, zonder inleiding van een homepage.


 • Test wanneer je het gevoel hebt dat de eerste versie van je site vorm begint te krijgen en tabbladen gegroepeerd zijn in logische categorieën en de homepage zichtbaar is.


 • Test wanneer de site gepubliceerd is, als de site actief is. Krijg feedback van je gebruikers. 


 • Grote updates zullen geleidelijk vorm krijgen tijdens de levensloop van de site. Organiseer een aantal tests vlak voor en na structurele veranderingen. 


Testen is een State of mind


• Wanneer je de website test, moet je begrijpen dat je niet op zoek bent naar bevestiging van wat je denkt dat je al weet. Je bent op zoek naar nieuwe elementen en nieuwe manieren om de inhoud te zien waaraan jij misschien niet aan gedacht had of waarvan je niet dacht dat het belangrijk was. 


 • Wees bereid om deze handleiding nogmaals door te nemen. Elke keer dat een nieuw element dat belangrijk lijkt te zijn, door het testproces wordt onthuld. Zeker wanneer het nieuwe informatie betreft die je wilt integreren in de structuur van de site.

 

 • Overreageer niet na een opmerking van een gebruiker. Dit gebeurt vaak als een tester iets zegt dat bevestigt dat je al dacht, of omdat je op dat moment gemakkelijk overtuigd was. Individuele adviezen zijn goed, goed om te weten, goed om te bewaren... maar laat je site langzaam vormgegeven worden en verbeteren en groeien naar aanleiding van deze meningen. 


 • Wees een waarnemer, een facilitator, een vriendelijk oor. Laat je testers aan het woord, laat ze vertellen wat ze denken en commentaar geven als ze je site gebruiken. Beoordeel ze niet.. 

Luister. Maak aantekeningen, en leer.

Er zijn zo veel standpunten in de wereld, gebruik de visie van je lezers om die van jou te verbreden.

Sign of succes


  • Opnieuw testen kan nieuwe manieren aan het licht brengen om je site te verbeteren, ...
    Dikwijls: het opsporen van een onderwerp dat begraven is in een verkeerde tabblad of onder een titel dat een ander aspect van je onderwerp beschrijft. 
  • Je vindt nieuwe en interessante vragen om aan te pakken of vind nieuwe manieren om bestaande vragen te beantwoorden. 
  • Of gebruikers zich kunnen herinneren waar de informatie op je site is.
  • Of gebruikers kunnen raden waar de antwoorden op hun (of die van jou) vragen zijn, gewoon door naar de tabbladen te kijken.
  • Of gebruikers zich comfortabel voelen op je site en of ze niet verdwalen.
  • Je weet dat je een mooie website hebt als gebruikers gewoon nieuwsgierig zijn om te weten wat er op de andere pagina's staat, en zonder het te suggereren je site willen verkennen. 
  • Als meer mensen je contacteren op je contactpagina. Vaak wanneer je goed bent in een antwoord te geven op hun vragen, veranderen woordenschat en de manier waarop ze met jou communiceren. Bijvoorbeeld als vragen die veel gesteld werden per mail geneigd zijn te stoppen omdat lezers deze antwoorden in de inhoud kunnen vinden. 
  • Je begint spontaan (meer) feedback te ontvangen, meer bijdragen en suggesties.

Onthoud een succesvolle test is er niet een waar je geen problemen vindt. 

Een succesvolle test laat je beter begrijpen hoe je de behoeften van de lezers kunt aanpakken. 


___

Nu de inhoud van de site voltooid is. Is het tijd om Google en zoekmachines te helpen je website beter te begrijpen.
Het is nu tijd om  sleutelwoorden en metagegevens toe te voegen aan de website.